Miten hakea avioeroa ja jakaa omaisuus erotilanteessa?

Puolisot voivat hakea avioeroa joko avioparin yhteisellä tai toisen puolison yksipuolisella päätöksellä. Avioeroa haetaan käräjäoikeudelle toimitettavalla hakemuksella. Vaikka avioerohakemuksen tekeminen on sinällään yksinkertaista, aiheuttaa omaisuuden jakaminen eli ositus usein riitaa. Omaisuuden jakaminen on kuitenkin kannattavinta tehdä sovinnollisesti, jolloin asiantuntevan ja perhesuhteet huomioivan asiamiehen merkitys korostuu.

Avioparin yhteiselämä voi päättyä avioeroon joko avioparin yhteisellä päätöksellä tai toisen puolison hakemuksesta.

Avioeroasia laitetaan Oikeus.fi-nettisivulta löytyvällä hakemuksella vireille käräjäoikeuteen, minkä jälkeen seuraa puolen vuoden harkinta-aika. Harkinta-aika alkaa, kun avioliiton purkamista koskeva puolisoiden yhteinen hakemus on jätetty tuomioistuimelle tai kun puolison hakemus on annettu tiedoksi toiselle puolisolle. Harkinta-ajan jälkeen laaditaan toinen hakemus, jossa puolisot pyytävät yhdessä tai yksin, että heidät tuomitaan avioeroon. Tämän jälkeen avioero astuu voimaan.

Avioerotilanteessa puolisoiden omaisuus tulee jakaa eli osittaa.

Omaisuuden jako on kummankin puolison edun mukaista toimittaa sovinnollisesti, mikä voi kuitenkin olla haasteellista, mikäli puolisoiden välit ovat riitaisat. Usein ulkopuolinen ja asiantunteva lakimies saa omaisuuden jaon tapahtumaan sovinnollisesti eikä puolisoiden tarvitse murehtia paperiasioita raskaan erotilanteen keskellä. Ositussopimus on järkevintä tehdä kirjallisesti, vaikka laki ei sitä varsinaisesti edellytäkään. Kirjallinen ositussopimus varmistaa sen, että kummatkin puolisot sitoutuvat sovittuun omaisuuden jakoon eivätkä esitä myöhemmin uusia vaatimuksia.

Avioerotilanteessa omaisuus jaetaan avioliittolain pääsäännön mukaisesti tasan puolisoiden kesken, mikäli puolisoilla ei ole avioehtoa, jossa on määritelty tarkemmin kummallekin puolisolle kuuluva omaisuus. Avio-oikeuden alaisen omaisuuden määrittely, omaisuuserien arvostus sekä niiden jakaminen avioliittolain ja avioehdon säännösten mukaisesti voi olla haasteellista, jolloin asiantuntevan lakimiehen apu tulee yleensä tarpeeseen. Asiantuntevan lakimiehen avulla puolisoiden omaisuus tulee asianmukaisesti jaetuksi ja turhilta riidoilta vältytään.

<<< TAKAISIN

Heräsikö sinulla aiheesta kysymyksiä tai haluatko kuulla lisää?

OTA YHTEYTTÄ